Dovedné ruce a Domácí práce 2021

Zveřejněno: 16. 4. 2021, zapsal: Alena Nekulová, přečteno: 653x

V počátku dubna byl realizován projektový den „Dovedné ruce“ a „Domácí práce“, ktrerý je určený především předprofesní přípravě. Starší žáci pracovali v oddělených skupinách tak, aby dodrželi všechna hygienická opatření. Jednotlivé skupiny k činnosti využily prostory nově zrekonstruované školní kuchyňky, dílen a také školní zahradu.  Žáci 8. ročníku se zaměřili na pečení bábovky a muffinů s marcipánem, přípravu studených pomazánek a prostřeli slavnostní tabuli.  Nejstarší žáci si vyzkoušeli drobné práce se dřevem a tak měřili, rýsovali, řezali, pilovali, vrtali kolovrátkem a zatloukali hřebíčky. Výsledkem byla jarní dekorace - ptačí budka. Žáci 6. a 7. ročníku se věnovali práci na zahradě, kde čistili záhon po zimě, ryli, uhrabovali půdu a připravovali se na jarní výsadbu zeleniny.

Pro projektový den probíhala plánovaná příprava například v předmětech výchova ke zdraví, pracovní činnosti, výchova k občanství nebo matematika. Žáci si také vyzkoušeli sestavení zdravého jídelníčku a ověřil sii své znalosti z hygieny, údržby domácnosti a znalostí drobného dílenského nářadí.  

Projektový den přispěl žákům k praktickým zkušenostem s běžnými pracovními činnostmi. Pomohl prohloubit vzájemně dobré vztahy mezi spolužáky a napomohl ke zlepšení vzájemné komunikace. Všechny skupiny byly pracovně velmi úspěšné a vytvořili pěkná dílka. A protože při pořádné práci vyhládne, největší úspěch měli žáci pracující v kuchyňce, kteří se o své výrobky podělili s ostatními.  

(Text připravila: A. Nekulová)