TRIGAMES 2021 - aneb Madlenka opět zlatá

Zveřejněno: 17. 10. 2021, zapsal: Alena Nekulová, přečteno: 501x

V italském městě Ferrara proběhla od 4. do 11. října 2021 nejvýznamnější sportovní akce roku 2021 pro sportovce s Downovým syndromem - SUDS OPEN EURO TRIGAMES 2021. Letošní TRIGAMES, které jsou paralelou paralympiády pro sportovce kategorie DS, byly náhradou za loňské TRIGAMES 2020, jejichž konání překazila celosvětová COVID situace. I proto byly letošní TRIGAMES očekávány s velkým zájmem. Tohoto šampionátu se  účastnilo celkem 17 reprezentací z těchto zemí: Bulharsko, Chorvatsko, Česko, Estonsko, Francie, Irsko, Itálie, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Španělsko,  Slovinsko, Švédsko, Turecko, Velká Británie, Spojené státy americké. 

Soutěže probíhaly v 8 sportech včetně některých opravdu méně obvyklých: Atletika, Basketbal, Futsal, Judo, Plavání, Synchronizované plavání, Stolní tenis, Tenis.

 Česká reprezentace, kterou do Itálie vyslal Český svaz mentálně postižených sportovců, patřila na TRIGAMES 2021 k těm početně nejmenším. Ve Ferraře předvedly své sportovní umění 3 sportovkyně, pro které to byl jeden z vrcholů dosavadní sportovní kariéry: stolní tenistka Dita Anderová, plavkyně Anna Kostomlatská a atletka + tenistka Magdalena Sailerová. Pětidenní soutěže přinesly naší reprezentaci celkem 5 medailí.

Madlenka, nejmladší ze sportovkyň na TRIGAMES 2021 si přivezla 3 medaile. Poslední den TRIGAMES 2021 sehrála Magdalena na antukových kurtech dvě vítězná finále - ve dvouhře a smíšené čtyřhře, které znamenaly zlaté medaile. Ke dvěma nejcennějším medailím přidala Madlenka bronz v atletickém víceboji, který se pro sportovce kategorie DS skládá z běhu na 100 metrů, skoku do dálky a vrhu koulí. Kromě medailových disciplín ještě  startovala  ve sprintu na 100 m, kde se dostala z rozběhů do finálové skupiny a skončila celkově na 5.místě a ve  skoku dalekém také postoupila do finále, kde skončila na 4. místě.

(Text připravila: A. Sailerová Rothová)